frossen pige top se

Död 14-årig flicka får lov att frysa ned sin kropp

En cancersjuk engelsk flicka har fått högsta domstolens tillåtelse att frysa ned sin kropp till cirka -200 grader. Flickan är redan död, men förhoppningen är att hon ska väckas till liv när man hittat botemedel.

23 november 2016 av Karine Kirkebæk

En 14-årig flicka från London har fått ett domstolsbeslut på att hon får frysas ned – kryonik – eftersom hon hoppas kunna bli botad från sin cancer i framtiden.

Flickan dog av sin sjukdom men skrev innan sin död till högsta domstolen i England att hon gärna vill frysas ned eftersom hon inte vill begravas under jorden utan vill leva längre. Det skriver The Guardian.

Ingen har väckts till liv ännu

Metoden att frysa ned döda kroppar har använts sedan 1960-talet. Ännu har inga av de nedfrysta kropparna tinats upp, men samtliga nedfrysta har följt en slavisk nedfrysningsprocedur.

1. Patienten förklaras död

Först måste personen förklaras juridiskt död. Det innebär att personens hjärta har slutat slå.

Det är avgörande att nedkylningen påbörjas snabbt, i själva verket redan efter 2-15 minuter, det vill säga den tiden mellan att hjärtat stannar och hjärnan dör.

2. Andningen återskapas artificiellt

Därefter stabiliseras kroppen i exempelvis ett isbad. Där återskapas både blodcirkulation och andning med en slags respirator.

Den snabba nedkylningen och respiratorn hjälper till att skydda hjärnan.

3. Kroppen töms på blod

Kroppen transporteras därefter till en kryokonserveringsanläggning där den kyls ned till strax ovan fryspunkten.

Blodet tappas ut ur kroppen under flera timmar och ersätts sedan av en lösning som skyddar organen.

4. Undvik kristaller i organen

Därefter kyls kroppen ned till -125 °C med hjälp av cirkulerande kvävgas.

Målet med den här delen av processen är att få kroppen att kylas ned till under -124 °C så snabbt som möjligt för att undvika att det bildas kristaller i organen och vävnaden.

5. Sluttemperatur på -196 °C

Nu ska kroppen frysas ned till sluttemperaturen -196 °C. Kroppen läggs i en behållare som därefter sänks ned i flytande kväve.

På så sätt lagras kroppen sedan fram tills dess att det uppstår ett medicinskt genombrott för den sjukdom som den nedfrysta personen led av vid dödsfallet.

Källa: Alcor

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: