hud og netflix

Din hud skvallrar om dina vanor

Om du ser för mycket på Netflix – och inte vill kännas vid det – kan det vara en bra idé att använda en hel del smink. Din hud skvallrar nämligen om vilka vanor du har.

8 juni 2016 av Babak Arvanaghi

Du är inne i ett fyratimmars marathon där det ena avsnittet av Breaking Bad avlöser det andra. Det enda du bekymrar dig över är om du får tillräckligt med sömn innan du ska arbeta i morgon.

Men det finns faktiskt mer att oroa sig över. Dina vanor påverkar din hud – och när det kommer till tv-tittande är det inte på det bra sättet.

Det är faktiskt så att din hud skvallrar om många av de saker som du gör dagligen. Vi har listat en del här:

Netflix-hud

Ny forskning visar att ljuset från telefon- och datorskärmarna påverkar huden, säger dermatolog Justine Hextall till Daily Mail. Ljuset tar sig ner i de djupare hudlagren där det förstör enzymet MMP-1. Följden är rynkor och slapp hud.

Cappuccino-hud

Enligt hudspecialisten Anita Sturnham kan kaffeberoende ödelägga huden. De stora mängderna koffein drar ut vatten ur cellerna och kvarlämnar en mycket torr hud. En annan biverkning är hudsjukdomen rosacea som leder till röd akneliknande hud i ansiktet.

Stadshud

Kvinnors hud åldras upp till 10 procent snabbare i städerna än den gör på landet. Det beror på luftföroreningar som i hög grad påverkar huden. Smogg och damm irriterar huden, torkar ut den, täpper till porerna och stimulerar bakteriell tillväxt. Det leder till pigmentförändringar, rynkor och akne.

Flyghud

I flygplanskabiner cirkulerar luft med extremt lågt fuktinnehåll, vilket enligt Justine Hextall är det fruktansvärt för vår hud. Mängden av stresshormonet kortisol ökar på grund av bristen på syre och det gör att huden blir röd om du flyger mycket.

Utöver det förstärks de skadliga UVA-strålarna på högre höjder med upp emot 150 procent vilket ökar risken för hudcancer. Piloter och kabinpersonal har dubbelt så stor chans att utveckla melanom i förhållande till personer som arbetar på marken.

Soffhud

Väljer du soffan framför motion? Då är du sannolikt rödmosig, har akne och lider av fet hud. Det beror på att blodcirkulationen blir sämre och därför tillförs huden mindre syre och färre näringsämnen. Skadade hudceller repareras inte i samma utsträckning vilket ger de oönskade symptomerna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: