Tim Friede with snake

Den immune: Ormgift biter inte på Friede

10 augusti 2012 av Henrik Elling

Tim Friede har under en rad år gjort sig själv immun mot ormbett. I dag kan han spruta in 40 mg gift från svart mamba i sin kropp – och överleva.

Mambabettet är annars extremt dödligt, och normalt är 10–15 mg av giftet från den två meter långa ormen tillräckligt för att döda en vuxen man. År 2006 såg djurskötarna i naturreservatet Samburu i Kenya giftets dödlighet, när en 7,5 ton tung elefant fick kramper och dog efter att ha blivit biten av en mamba.

För Friede är de enda tydliga tecknen efter ett mambabett stark lokal smärta och en rödaktig svullnad.

Friedes förmåga är inlärd. Amerikanen har kontinuerligt sprutat in allt större doser i sin kropp och vant immunförsvaret vid att snabbt och effektivt bekämpa den dödande vätskan. Principen är densamma som vid vilken annan vaccination som helst, då små mängder av till exempel virus sprutas in i kroppen för att boosta immunförsvaret.

Döden kommer på tjugo minuter

Bettet: Proteinerna i mambans gift har låg molekylvikt. Därför är giftet lätt och förs runt i kroppen som det snabbaste i världen.

0–30 sekunder: Bettplatsen svullnar upp och smärtar våldsamt.

30 sekunder–5 minuter: Mambans hjärtgift framkallar rytmrubbningar och eventuellt hjärtstillestånd. Våldsamma kräkningar följer.

15 minuter: Nervgifterna börjar fungera. De förlamar andningen. Offret har våldsamt ont och synen sviktar.

20 minuter: Döden inträffar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: