Woman Frightened Screaming

Kan en människa dö av skräck?

'Jag höll på att dö av skräck', säger vi. Men kan man verkligen göra det?

28 juni 2012

Det råder inga tvivel om att man kan dö av skräck. Du kan till och med döda genom att skrämma en annan person. En amerikansk man dömdes 2009 till ett livslångt fängelsestraff för att ha skrämt ihjäl en 79-årig dam, som han brutit sig in hos. Damen blev så förskräckt över att se den främmande mannen i sitt hem att hon fick en hjärtattack och dog.

Liksom de flesta andra högre stående djur reagerar människan på varningar med en så kallad ”fight or flight-reaktion”. Den försätter nästan ögonblickligen kroppen i ett stresstillstånd, så att den reagerar snabbt och handlar målinriktat. Responsen utlöses av hjärnan, som via det sympatiska nervsystemet ger order till binjurarna att avge stresshormonerna adrenalin och noradrenalin.

Dessa förs med blodet runt i hela kroppen och leder bland annat till att puls och andning ökar, matsmältningen avstannar och stora mängder blod leds till musklerna. Samtidigt bryter ämnesomsättningen ned glukos och fett, så att musklerna kan prestera mesta möjliga.

Även om stressreaktionen är nyttig i en kritisk situation, belastar den också kroppen kraftigt. Hjärtat är särskilt känsligt för de stora mängderna adrenalin, som kan få hjärtrytmen helt ur kontroll. Därmed kan hjärtat inte längre pumpa runt blodet effektivt i kroppen, och man riskerar att dö.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: