IQ-testprotokoll

Vad är ett IQ-test?

Ett IQ-test mäter en persons numeriska, rumsliga, grafiska och logiska förmåga.

12 maj 2010

Från Vetenskapens Universum: Internationellt förkortas intelligenskvot IQ. Konkret är det siffror som speglar var man ligger på en skala.

Man får reda på kvoten genom att testa en persons numeriska, rumsliga, grafiska och logiska förmåga. Syftet är att avgöra förhållandet mellan den ålder som intelligensen motsvarar och den faktiska åldern. Om till exempel ett tioårigt barn klarar testet på nivå med genomsnittet bland tolvåringar, har barnet en IQ på 120.

Testa din egen IQ med vårt stora, gratis IQ-test.

Test av stora grupper visar att två av tre nästan alltid har en IQ mellan 85 och 115, medan endast få utmärker sig med lägre eller högre.

Till vardags arbetar man med flera varianter av samma test, som gör det möjligt att testa barn ända ned i förskoleåldern. Gemensamt för moderna tester är att de är mentalt smidiga. Det betyder att de kan mäta personers IQ oberoende av utbildning och andra sociala förhållanden. En hög IQ betyder alltså inte nödvändigtvis att personen har en långvarig utbildning.

Om böckerna

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på:

Vetenskapens Universum

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: