tosproget baby TOP

Tvåspråkiga barn ÄR smartare: Ökad hjärnkraft avslöjad

Barn som växer upp i tvåspråkiga familjer använder fler områden av hjärnan än barn med bara ett språk – och det kan göra att de är bättre på att lära sig och lösa problem i längre fram i livet.

29 april 2016 av Mikkel Skovbo

En svensk pappa och en utländsk mamma – eller omvänt – är inte den värsta starten för en nyfödd bebis. Om föräldrarna talar olika språk, vill säga.

En tvåspråkig uppväxt styrker nämligen den delen av hjärnan som står för planering, inlärning och problemlösning. Det visare en ny studie från University of Washington, USA.

De positiva effekterna av tvåspråkighet är redan belysta, men det är nytt att det kan mätas på barn helt ned i elvamånadersåldern – det vill säga på små barn som inte kan tala ordentligt än.

Frontalloberna glöder på den med två språk

Forskarna visade att det finns ökad aktivitet i den yttersta delen av frontalloberna – i den prefrontala och orbitofrontala cortex – hos bebisar som växer upp med två språk jämfört med bebisar med bara ett språk.

De två centren i hjärnan är sammankopplade med hjärnans verkställande funktioner och styr bland annat beslutsfattande, inlärning, problemlösning och fokusering.

Den extra mentala utmaningen som ligger i att kunna bearbeta två språk i stället för bara ett får barnen till att öppna för de viktiga centren i hjärnan tidigare, anser forskarna.

VIDEO: Försöket förklaras här:

Studien genomfördes med hjälp av hjärnskanningar på bebisar som hade vuxit upp med ett respektive två språk medan de fick lyssna på engelska och spanska språkljud.

Hjärnskanning avslöjar språkkunskaper

Medan tvåspråkighet kräver en välfungerande hjärna så är en stor amygdala, få gammahjärnvågor och en dålig känsla för toner tecken på latenta språkproblem. Läs varför i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: