remote controlled thoughts

Forskare styr kollega med tankarna

Sensationellt försök överför signaler från hjärna till hjärna.

27 november 2013
#IQ

Fjärrstyrde sin kollega

För första gången någonsin har forskare överfört tankar från en person till en annan. Det banbrytande experimentet ägde rum vid University of Washington i USA, där professor Rajesh Rao "fjärrstyrde" sin kollega Andrea Stocco att trycka på en bestämd tangent.

Mössa med elektroder

Rao satt tillbakalutad i en stol med tankesändaren i form av en mössa späckad med elektroder på huvudet. Mössan var kopplad till en EEG-apparat, som mäter hjärnans elektriska aktivitet. I en annan lokal satt Andrea Stocco, även han med en elektrodmössa. Den var kopplad till Raos mössa och inställd på att stimulera det ställe i hjärnan som styr handrörelser.

Spelade datorspel

Rao spelade ett datorspel, och när han skulle avfyra en kanon tänkte han bara på att trycka på tangenten med höger pekfinger. Via EEG och dator sändes denna information till Stocco, som utan att veta det tryckte på samma tangent med höger pekfinger och avfyrade vapnet.

Fjärrstyrd vid nödlandning

De båda forskarna planerar nu att överföra mer komplex information från en hjärna till en annan. I framtiden skulle tekniken till exempel kunna göra det möjligt att fjärrstyra en flygpassagerare, så att vederbörande kunde landa planet i en nödsituation, om piloten var satt ur spel.

Hur känns det att fjärrstyras?

"Det tog en stund, innan jag insåg att försöket lyckats. Datorskärmen var placerad bakom mig, så jag visste inte om mitt finger rörde sig på grund av impulserna eller om det var en muskelryckning."

Andrea Stocco, University of Washington

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: