Fuld og træt

Sömnbrist verkar som fylla

Vi sover allt för lite och det får konsekvenser. Sömnbrist påminner nämligen på många sätt om fylla.

10 maj 2016 av Babak Arvanaghi

Utan sömn kan det vara svårt att få dagen att hålla ihop. Och det är inte så konstigt – funktionsmässigt presterar din kropp lika illa som du är full.

Det behöver inte ens röra sig om en längre tids sömnbrist. Ett par dagar med nattsömn på sex timmar räcker för att minska din förmåga att arbeta.

Sömnbrist hämmar hjärnan

Anledningen till att sömnlöshet gör oss lika ineffektiva som berusade människor finns i hjärnan. Sömnbrist hämmar en del av hjärnans kognitiva processer.

Det leder bland annat till sämre minne, brist på uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter, irrationellt beteende och kraftigt minskad förmåga att lösa problem.

Det finns indikationer på att många av oss är smått funktionellt berusade i vardagen. I en ny stor studie från University of Michigan, USA har forskare sett att 25 procent av oss sover mindre än vad vi borde.

Kvinnor sover mer än män

Undersökningen visar att speciellt män är dåliga på att få tillräckligt med sömn. Kvinnor – i synnerhet de mellan 30 och 60 år – är betydligt bättre på att planera sin sömn. De både lägger sig tidigare och går upp senare än vad män gör.

Utöver det visade undersökningen att sömnbrist är självförstärkande. Vi inbillar oss att vi mår bra även om vi är trötta. Vi tror att vi vänjer oss vid att sova mindre, men det är ren inbillning – kroppen fungerar mindre effektivt.

Studien är baserad på data från tusentals människor från olika länder som via en app fyllde i uppgifter om sin sömn.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: