selfie ellen

Selfies gör dig dummare

April, April!! Den här historien var ett aprilskämt. Selfie-fenomenet kan kanske verka självupptaget, men det finns ännu inget som tyder på att det påverkar hjärnan eller intelligensen.

27 mars 2014 av Rasmus Palludan

Kan fokus på det yttre ge effekter i det inre? Ny hjärnforskning visar att för många så kallade selfies - självporträtt tagna med mobiltelefonen - kan leda till nedsatt hjärnaktivitet.

Påverkar hjärnan

Många kan känna igen sig i situationen att hålla upp mobilen framför ansiktet och titta fokuserat in i kameralinsen, medan armen vevar som ett rotorblad för att hitta den perfekta vinkeln för ett självporträtt.

Men varje gång vi tar selfies påverkas hjärnan. Det är den överraskande slutsats som kinesiska forskare bakom världens hittills största neuropsykologiska undersökning av kulturfenomenet har kommit fram till.

Bakom undersökningen står professor Wei Qín, forskningsledare på neuropsykologiska institutionen vid Hong Kong University, och resultaten publiceras nästa månad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neuroscience.

The Selfie Syndrome

Som ett led i undersökningen har 1023 försökspersoner i åldern 18-25 år deltagit i ett försök där man har mätt hjärnans aktivitet genom att sätta elektroder på huvudet. Försökspersonerna blev sedan ombedda att ta "bästa möjliga selfies av sig själv", allt medan elektrodernas signaler överfördes till en graf över hjärnaktiviteten.

Effekten av endast ett självporträtt kunde inte mätas, men forskarna fann att om försökspersonerna tog 20-30 selfies i rad, uppstod en liten variation i hjärnaktiviteten som kunde mätas i 1-3 minuter efteråt. Forskarteamet har döpt fenomenet till "The Selfie Syndrome".

"Efter en längre serie självporträtt kan det konstateras att hjärnan blir dåsig. Den blir sämre på att motta stimuli från omvärlden samt att lösa komplexa uppgifter. Det fascinerande är att även om selfie-porträtt inte är en intellektuellt krävande uppgift, riktar folk en stor del hjärnkraft mot aktiviteten som skapar mätbara spänningar i hjärnan. "De vill ta den perfekta bilden", förklarar Wei Qín.

”När all fokus intensivt riktas mot självporträtt i en period måste hjärnan ställa om sig när fokus återigen ska vändas mot omgivningarna."

Sämre resultat i intelligenstest

Försökspersonerna blev därefter ombedda att göra en rad korta intelligenstest à fem minuter. Testerna mätte spatial, matematisk och social intelligens. I genomsnitt klarade sig genomsnittspersonerna som tog selfies innan testet 12 procent sämre än kontrollgruppen som inte hade tagit selfies.

Resultaten var särskilt tydliga i testerna som mätte spatial intelligens.

"Det överraskade oss att hela 18 procent var markant sämre på att registrera omvärlden i minuterna efter att de hade tagit selfies," säger Wei Qín om undersökningen, som inte visade på någon skillnad mellan könen.

Forskarteamet kommer under de kommande månaderna att göra fler hjärnskanningar för att ta reda på om selfies potentiellt även ger effekter på längre sikt. Därför vill Wei Qín ännu inte varna mot selfies - bara konstatera att forskare för första gången har identifierat neurologiska effekter av det populära kulturfenomenet.

"Varje dag halar miljoner av människor fram mobilen ur fickan och tar ett självporträtt. Vi hoppas att undersökningen kommer få folk som tar många selfies, att tänka sig för en extra gång" säger Wei Qin.

Vad anser du?

Tror du att selfies är skadliga? Har du egna erfarenheter? Dela dem på vår Facebook-sida.

Besök Illustrerad Vetenskap på Facebook

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: