overvægt hjerne topbillede

Övervikt kan göra hjärnan 10 år äldre

Forskare från University of Cambridge har hittat tecken på att övervikt kan spela en avgörande roll i relation till hur snabbt vår hjärna åldras.

12 augusti 2016 av Nanna Vium

Övervikt är kopplad till ett flertal sjukdomar, som till exempel cancer och diabetes. Och nu visar en nyligen publicerad studie att övervikt även kan ha en inverkan på hur snabbt vår hjärna åldras.

Flera forskare från University of Cambridge i England har med hjälp av hjärnskanningar upptäckt att hjärnan ser ungefär tio år äldre ut hos medelålders överviktiga personer jämfört med normalviktiga jämnåriga personer.

Det innebär att en 50-årig överviktig persons hjärna liknar hjärnan hos en normalviktig 60-åring.

Krymper naturligt med åldern

Forskarna har undersökt totalt 527 personer i åldern 20 till 87 år och kommit fram till att mängden av den så kallade vita substansen i hjärnan är mindre hos medelålders överviktiga personer – det vill säga personer i åldern kring 45–60 år med en övervikt mätt med BMI.

Hjärnans vita substans krymper naturligt med åldern och är områden som ombesörjer att skicka signaler från en cell till en annan – med andra ord är det den vita substansen som ser till att hjärnans olika regioner kan kommunicera.

Ingen kognitiv tillbakagång

Varför det finns mindre av den vita substansen hos medelålders överviktiga personer och varför övervikt på det hela taget ser ut att ha ett samband med hjärnans åldrande vet forskarna ännu inte.

Men den goda nyheten är att de heller inte hittat tecken på kognitiv tillbakagång hos gruppen av överviktiga trots hjärnans förändrade utseende.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: