memory 4 years

Minnen: Stämmer det att man inte minns något från innan man var 4 år?

Jag har hört att hjärnan inte kan lagra minnen innan man är fyra år. Är det sant?

23 september 2013

De flesta vuxna människor har bara få minnen från tiden innan de fyller tio år, och inte många kan minnas något från sina första fyra levnadsår.

Hjärnan är inte redo för minnen

Under de två första åren är de centrala minneslagren i hjärnan, hippocampus och amygdala, inte färdigutvecklade och kan därför inte lagra minnen. Nästa hinder för minnet är att hjärnans pannlob först i fyraårsåldern är så mogen att den kan tillägna minnen någon mening. Människors minnen från denna tid är därför ofta isolerade stillbilder, som inte kan förknippas med någon bestämd händelse.

Även i barndomen är minnen flyktiga. Barn på två år minns bara några få veckor bakåt, varefter minnena går förlorade för alltid. Under de första skolåren har barn många minnen från föregående år, men minnena glöms bort igen och är inte tillgängliga under vuxenlivet. Först i tioårsåldern har minnet blivit så stabilt att man kan minnas de minnesvärda händelserna för resten av livet.

Kinesers minnen lagras senare

Fokus på kollektivet i stället för på individen ger barn få minnen.

Kinesiska barn har bara hälften så många minnen från sin tidiga barndom som barn från väst. Det visade en undersökning utförd 2009 på 358 barn från Kina och Kanada. Forskarna bakom undersökningen menar att orsaken ligger i de olika kulturerna. I Kina ligger fokus på kollektivet i stället för på individen, och personliga upplevelser ­faller därför lätt i glömska.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: