Alzheimers top

Blodprov avslöjar Alzheimers sjukdom

En grupp forskare har precis nått stor framgång med ett blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom långt innan de första symptomen visar sig.

16 juni 2016 av Nanna Vium

Mer än 46,8 miljoner människor världen över lever med demens och en de vanligaste orsakerna är hjärnsjukdomen Alzheimers sjukdom som ännu inte kan botas.

Men nu har en grupp forskare från Rowan University i New Jersey tagit ett steg närmare för att övervinna den fruktansvärda sjukdomen.

Hittills oöverträffad precision

De har precis genomfört en undersökning av en ny typ av blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom i blodet lång tid innan de första symptomen visar sig hos patienten.

Blodprovet är utformat för att upptäcka ett väldigt tidigt stadium av Alzheimers sjukdom som kallas ’mild cognitive impairment’ (MCI) med hjälp av så kallade autoantikroppar och skilja det från andra fall av mentala tillbakagångar - det skulle kunna röra sig om skador efter kärlproblem, kronisk depression eller alkoholrelaterade problem.

Det kan blodprovet, enligt forskarteamet, med 100 procents precision. Hittills saknar det motstycket.

Visar sig ett decennium innan

De Alzheimers-relaterade förändringarna syns redan i hjärnan ett årtionde innan de första avslöjande symptomen visar sig.

En tidig diagnos kan dock inte för närvarande förhindra att Alzheimers sjukdom utvecklar sig hos patienten.

Men som forskarteamet formulerar det kan vissheten ge patienten möjligheten att delta i studier med olika behandlingsformer innan hjärnan har skadats till den grad att den är svår att återställa.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: