Henry Molaisons brain

Abnorm hjärna hjälper forskarna

En man fick som 27-åring sin minnesförmåga totalförstörd. Det har gjort honom intressant för forskarna.

2 juli 2010 av Gorm Palmgren

Forskarna har lärt sig mycket om hur minnet fungerar genom att studera patienten HM, Henry Gustav Molaison. Som 27-åring behandlades han för epilepsi med ett kirurgiskt ingrepp i hjärnans så kallade mediala tinninglob, som bland annat innehåller området hippocampus.

Operationen botade HM:s epilepsi, och varken hans IQ eller personlighet förändrades, men hans förmåga att lagra nya minnen var helt förstörd.

Allting för första gången

Det episodiska minnet slogs ut, så att han inte kunde minnas något av det han gjort sedan operationen. Varje gång han drack en kopp kaffe eller gick en tur i skogen var det som om han gjorde det för första gången sedan operationen. Om han stod och pratade med en person och för ett ögonblick såg bort och sedan tillbaka på personen igen, hade han inget minne av att någonsin ha mött personen förut. Människor han inte kände sedan före operationen var därför främlingar för honom varje gång han såg dem.

Operationen skadade också HM:s förmåga att minnas fakta, men han kunde fortfarande tillägna sig ny kunskap om än med visst besvär. Det var inget fel på hans procedurala minne, och han kunde fortfarande lära sig göra nya saker. Han kunde således mycket väl lära sig att jonglera med bollar, men skulle för alltid tro att han testade det för första gången i sitt liv.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: