Män har bättre lokalsinne

Män har bättre lokalsinne än kvinnor

Det sitter en liten man i din gps. En ny norsk studie slår fast att män har ett överlägset lokalsinne och därmed är betydligt bättre på att hitta rätt än vad kvinnor är.

2 december 2015 av Jakob Priess

Dåliga nyheter för besserwissrar i baksätet, sarkastiska svärmödrar och kartläsande flickvänner som suckar och himlar med ögonen. Ni kan stänga av er inre gps, för vetenskapen har talat: Män har bättre lokalsinne än kvinnor.

Män är mycket bättre än kvinnor på att hitta rätt – omkring 50 procent bättre – visar studier från Norge av läkaren och hjärnforskaren Carl Pintzka.

Som en del av sin doktorsavhandling om skillnaden i sättet mäns och kvinnors hjärnor fungerar experimenterade han med könens förmåga att hitta rätt i en 3D-miljö. Och resultaten var uppseendeväckande.

Män kommer fram snabbare än kvinnor

"Att det skulle vara så stor skillnad hade vi inte kunnat föreställa oss", säger Pintzka om försöksresultaten, som visar att män är bättre på att navigera efter väderstrecken och har en betydligt bättre känsla för riktning än kvinnorna.

Det innebär att män kan ta genvägar och snabbt komma direkt till målet. "Männen kommer helt enkelt fram till sin destination snabbare", konstaterar Pintzka.

I Pintzkas experiment fick 18 män och 18 kvinnor en timme på sig att memorera en virtuell labyrint. Därefter fick de lägga sig i en MR-skanner, utrustade med 3D-glasögon och en styrspak och fick i uppgift att leta sig fram till vissa platser i labyrinten.

Startpunkten för navigationsuppgifterna kunde variera, men labyrinten förblev hela tiden densamma och det var i synnerhet de växlande utgångspunkterna som ställde till det för tjejerna.

Linjerna visar hur männen (röda linjer) och kvinnorna (blå linjer) navigerade i labyrinten.

Män och kvinnor har olika lokalsinne

"Kvinnor och män använder helt olika strategier för att hitta rätt väg. Männen litar på sin generella riktningskänsla, medan kvinnor är mer beroende av landmärken. En kvinna orienterar sig vanligtvis efter saker hon har sett på vägen", säger den norske forskaren.

Han ger som exempel att kvinnor kan planera sin rutt ungefär så här: "Förbi frisören, över gatan, till vänster vid grönsakshandeln och sedan rakt fram till precis efter det stora gula huset på vänster sida, där Susannes taskiga ex-pojkvän bodde tidigare".

I Pintzkas experiment kom männen fram till målet 50 procent snabbare än kvinnorna och hann därför också med fler uppgifter inom tidsramen. Samtidigt visade skanningsbilderna att trots att män och kvinnor använde stora delar av hjärnan till att navigera, så hade män långt mer aktivitet i hippocampus (rumslig uppfattning), medan kvinnorna hade större aktivitet i de frontala områdena (bland annat korttidsminnet).

Män hittar rätt – kvinnor hittar saker

"I forntiden var män jägare och kvinnor och samlare. Därför har hjärnorna utvecklat sig olika", säger Carl Pintzka och fördjupar: "Förenklat kan man säga att kvinnor lättare hittar saker i ett hus, medan män lättare hittar huset."

Det är också därför som män – trots att de är bättre på att hitta till kusin Fredriks ödegård eller hem från bilsemestern – inte kan hitta sina skor, strumpor, bilnycklar, boxershorts eller ungarnas vantar även om de kanske ligger mitt framför näsan på dem.

Då har kvinnornas hjärnor redan manövrerat genom den inre kartan och vet precis var allting ligger. Inte minst därför att det helt säkert ligger på precis samma plats som senast de var tvungna att leta fram grejerna till den förvirrade mannen...

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: