blyant lugter

Luktsinnet väcker din barndom till liv

Lukten av en vässad blyertspenna i skolan var karaktäristisk. Och när luktsinnet registrerar doften av nyvässade blyertspennor senare i vuxenlivet väcker det klara minnen från skoltiden, eftersom lukter går rakt in i hjärnan.

6 april 2016 av Gorm Palmgren

Du känner doften av cigarr och inom bråkdelen av en sekund är du tillbaka i dina farföräldrars vardagsrum, där farfars cigarrök låg tät.

Lukter ger oss nämligen känslan av att vara på plats mitt i situationen, så att vi inte bara tänker på våra minnen, utan återupplever dem.

FAKTA: Luktsinnet går rakt in i hjärnan

? Så fungerar luktsinnet:Luktreceptorer i hjärnan är direkt kopplade med hjärnan via ett bihang på hjärnans undersida kallat luktloben.? Därför är luktsinnet förknippat med minnen: En stor del av nervsignalerna går i obearbetad form till hjärnområdet hippocampus, som hanterar minnet. Därför väcker lukten av till exempel tobak starkare känslor än ordet tobak.

Här är fler exempel på ämnen som luktsinnet och hjärnan ofta återkallar minnen ifrån:

? Pengar triggar luktsinnet

"Pengar luktar inte", påstås det. Men mynt har en mycket speciell metallisk lukt. Det beror på ämnet 1-okten-3-on, som egentligen är en kroppslukt som har reagerat med myntets metall.

? Gamla böcker stinker av nedbrutet papper

Den speciella luften i ett antikvariat med använda böcker uppstår när papprets cellulosa och lignin bryts ned till söta doftmolekyler som vanillin, toluen och benzaldehyd.

? Luktsinnet minns tv: n

Plattskärmens föregångare, tv:n, hade ett bildrör som använde högspänning och fick luftens syre att bilda skarpt luktande ozon.

? Skokräm har tillsatts stankdämpare

Skokräm består av starka kemikalier med en obehaglig doft, som inte kan dränkas i väldoftande parfymer. I stället tillsätts nitrobensen, som inte i sig själv luktar särskilt gott, men trots allt dämpar stanken.

Luktsinnet skyddar också mot inavel

Du har inte bara luktsinnet att tacka för att det levandegör gamla minnen – det gör det även möjligt att välja en partner som det är lämpligt att skaffa barn med. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: