løgn scanner Pinnochio

Skanner avslöjar din lögn

Med hjälp av avancerade hjärnskanningar kan forskarna skilja lögn från sanning. Hjärnan använder nämligen extra energi i vissa områden när vi ljuger.

17 februari 2016 av Anne Lykke

Tack vare ny skanningsteknik har forskare i dag möjlighet att avslöja lögnen där den blir till – i hjärnan.

Vissa av metoderna har redan lämnat laboratoriet och börjat användas på den kommersiella marknaden.

I USA erbjuder sig företaget No Lie MRI att avslöja lögner med hjärnskanningar – så kallade fMRI-skanningar. Kunderna är oftast den tilltalade, exempelvis makar som vill bevisa sin oskuld i fall som rör äktenskapsbrott.

En lögn går att se i hjärnan

fMRI-skanningar mäter syretillförseln i hjärnan och därmed också var hjärnaktiviteten är störst. Skanningarna har visat att delar av hjärnan, så som pannloben, är extra aktiv när vi ljuger.

Pannloben – den främre delen av hjärnan – är inblandad i bland annat problemlösning och planering. Oftast är det de delar av hjärnan som arbetar med språk, analyser och logik som får arbeta hårt när vi ljuger. Och det går alltså att se fysiskt i hjärnan.

Saknade hjärnvågor avslöjar en lögn

Ett annat amerikanskt företag erbjuder mätningar av hjärnvågor med elektroder – en metod som kallas EEG och som är upp till 100 procent säker.

EEG-lögntester utförs med hjälp av en hätta med elektroder på testpersonens huvud. Elektroderna är kopplade till en dator och kan mäta elektrisk aktivitet från nervcellerna under kraniet.

Metoden bygger på att hjärnan skickar ut en karakteristisk hjärnvåg som kallas P300 om personen har ett sant minne från en händelse. Om inte uteblir P300-hjärnvägen och forskaren har indirekt upptäckt en lögn.

EEG är inte en traditionell lögndetektor utan snarare en minneskontroll. I ett brottmål kan man exempelvis avgöra om en person har kunskap om detaljer från en brottsplats eller ett mordvapen – eller om personen ljuger.

Återskapade bilder kan motbevisa en lögn

En annan metod som kallas brain-decoding har också väckt stort intresse. Med det försöker forskarna att återskapa synintryck från hjärnan.

Bilden nedan visar en rekonstruerad video som är gjord av en persons hjärnvågor:

Metoden utnyttjar det faktum att hjärnan bildar specifika aktivitetsmönster när vi ser bilder av olika saker. En dator som är utrustad med ett enormt bibliotek över bilder dess tillhörande hjärnaktiviteten känner igen personens hjärnaktivitet och översätter dem tillbaka till bilder som hjärnan ser.

På sikt kan tekniken leda till att polisen kan se brottsplatsen och händelseförloppet genom offrets tankar.

Så avslöjar forskarna en lögn

Vill du veta mer om både den gamla lögndetektorn och de nya metoderna för att avslöja en lögn? Läs vår stora artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: