julehjerne

Julstämningen sitter i hjärnan

En doft av pepparkaka, en lysande julgran, en vacker julsång. Forskare har undersökt hjärnor som är fulla av julglädje och hittat var våra julminnen sitter. De har identifierat självaste julstämningen.

7 december 2016 av Jonas Grosen Meldal och Morten Kjerside Poulsen

2015 offentliggjorde en grupp danska forskare att de hade lokaliserat var i hjärnan julstämningen sitter.

Försökspersoner fick se bilder med julteman samtidigt som deras hjärnor fMRI-skannades. Fyra juliga centra i hjärnan lyste upp.

Julkänslan sitter i hjärnbarken

De julälskande försökspersonerna hade en anmärkningsvärd aktivitet i det område i hjärnbarken som är förknippad med spiritualitet och empati.

Det är det här området i hjärnan som arbetar för högtryck när vi känner julens glädje och varma atmosfär.

Grandoft får hjärnbarken att glöda

Den primära motoriska hjärnbarken aktiverar muskler vid enklare rörelser. Området är särskilt ansvarig för finmotoriska rörelser i händer och ansikte.

När testpersonerna fick se ett julmotiv aktiverades området, vilket kan bero på ett leende eller annan fysisk rörelse i samband med entusiasm.

>> Ge bort vår tidning i julklapp och skapa glädje månad efter månad!

Likaså aktiverades den somatosensoriska barken i båda hjärnhalvorna. Den delen av hjärnan hör ihop med sinnesupplevelser – som doften av gran eller de oförglömliga tonerna av "Last Christmas".

Tomtar sätter igång hjässloben

Hjässloben gör det möjligt att bedöma avstånd, rum och riktning. Den är också viktig för förmågan att läsa och förstå symboler.

Aktiviteten i det området hos dem som älskar jul beror sannolikt på att de i hög grad var medvetna och uppmärksamma på de visade bildernas innehåll av julsymboler som tomtar, hjärtan eller julöl.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: