Megafon svordomar

Svordomar är tecken på intelligens

Ny forskning visar att personer som svär mycket har ett större ordförråd än personer som inte svär.

15 december 2015 av Jakob Priess

Är du som Kapten Haddock och hans svada av förbannelser? Kommer skällsorden i en strid ström från dina läppar? Då är det du som skrattar sist.

Ny amerikansk forskning visar nämligen att en rik och färgsprakande arsenal av svordomar är tecken på intelligens, språkkänsla och ett välutvecklat ordförråd. Exakt motsatsen till vad din mamma säkert har sagt till dig.

Skällsord visar intelligens

De två forskarna bakom studien, psykologen Kristin L. Jay från Marist College och Timothy B. Jay från Massachusetts College of Liberal Arts har närstuderat 60 personer med varierande bakgrunder och slutsatsen är kristallklar:

Personer som använder sig av många kraftuttryck och skällsord har rent generellt ett betydligt större och mer utvecklat ordförråd, vilket samtidigt är ett tecken på förhöjd intelligens.

Undantaget är dock sexuellt nedsättande språkbruk om medmänniskor – speciellt kvinnor. Det kom forskarna fram till inte var ett tecken på begåvning, utan tvärtom motsatsen.

Bandeord i taleboble

Färgstarkt språk kräver språkförståelse

De storsvärande försökspersonerna var inte bara bevisligen utrustade med ett mer utvecklat språk. De var också avsevärt mycket bättre på att variera sitt språk efter sin samtalspartner och visade på det hela taget en större förståelse för språklig interaktion med omgivningarna.

Eller med andra ord: Ju mer du svär, desto klokare är du och desto bättre är du på att tala med alla sorters människor.

Så nästa gång någon ber dig vårda ditt språk, kan du lugnt rycka på axlarna och glädjas över din överlägsna intelligens.

TESTA din egen IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets kanske mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test – utvecklat mot bakgrund av det erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Detta är det närmaste du kan komma en exakt mätning av din IQ.

>> IQ-TEST: Testa din IQ i Illustrerad Vetenskaps stora IQ-test

IQ-TEST EMBED

Underhållande och lärorik läsning för hela familjen

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: