Kloka stora barn

Storebror ÄR klokare än lillasyster

Som storebror har man inte bara det fysiska övertaget över sina småsyskon, man är också klokare. Forskning visar att storasyskon är mer intelligenta än sina yngre bröder och systrar.

20 juli 2016 av Babak Arvanaghi

Den perfektionistiske förstfödde, det förbisedda mellanbarnet och den uppmärksamhetskrävande sistfödde. Alltihop är myter som inte har riktig förankring i verkligheten.

Men en av syskonmyterna har visat sig vara sann: Att äldre syskon är intelligentare än sina småsystrar och -bröder.

Ju äldre, desto smartare

I en studie av 20?000 personer drar man nämligen slutsatsen att intelligensen dalar ju yngre man är i syskonskaran. De förstfödda är alltså de mest intelligenta.

En tidigare brittisk studie av 90?000 personer har visat att förstfödda också har en tendens att vara närsynta. Det beror bland annat på att de i genomsnitt har längre utbildningar än sina yngre syskon. Om man ofta sitter med näsan i böcker kan det påverka synen.

Storebror är 1,5 poäng klokare

Men den längre utbildningen är inte en direkt konsekvens av högre intelligens. Den nya studien beskriver också att skillnaden i intelligens mellan äldre och yngre syskon är mycket liten – den förstfödde har 1,5 poäng högre IQ än den som kommer efter, som i sin tur har 1,5 poäng högre IQ än den tredje.

Bra relationer är viktiga

Intelligensen har inte heller någon större betydelse för hur det går med utbildning eller rent allmänt i livet. En bättre indikator på hur vi kommer att klara oss finns i relationen till våra syskon.

Studien visar också att ju bättre relation vi har till våra syskon, desto bättre klarar vi oss.

Det är inte bara syskon emellan som det finns skillnader i intelligens. Det finns skillnader mellan könen också:

Testa din IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets förmodligen mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test - utvecklat på bakgrund av det allmänt erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Det är det närmaste du kan komma en exakt mätning av ditt IQ.

>> GÖR TESTET GRATIS HÄR!

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: