nb_u46 hipsters

Forskare: Alla hipsters liknar varandra

Varje försök att skilja dig från mängden kommer sluta med att du bara liknar alla andra som försöker sticka ut. Den slutsatsen drar en fransk hjärnforskare som har satt hipsterrörelsen under lupp.

13 november 2014 av Carsten Nymann

“Ni är alla individer” “Ja, vi är alla individer” “Ni är alla olika” “Ja, vi är alla olika” “Inte jag …”

Citatet från den legendariska satirgruppen Monty Python är ett av de oftast återgivna från filmen "Ett herrans liv" (Life of Brian) från 1979.

Nu har en fransk neuroforskare vid namn Jonathan Touboul från Collège de France i Paris omprövat individualitetsbegreppet på 2000-talets hipsterrörelse.

Touboul har satt individualiteten under lupp och drar slutsatsen att varje grupp människor som vill sticka ut i slutändan oundvikligt kommer att likna varandra.

Antikonforma skogshuggarskjortor

Därför kommer en promenad genom de trendigaste kvarteren i varje skandinavisk storstad nuförtiden också bjuda på en förhållandevis hög frekvens av helskägg, skogshuggarskjortor, vita tubsockor och gubbkepsar.

Kortfattat är hipsters nämligen stilmässigt antikonforma och en äkta hipster kombinerar kläder, frisyr, skägg och glasögon härs och tvärs - ju mer anti-stilenligt desto bättre.

De hipsters som efterhand känner sig lite väl konforma kan trösta sig med att de bara behöver klä sig normalt igen för att sticka ut.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: