Brain activity

Deprimerad hjärna är hyperaktiv

Ny upptäckt kan leda till större kunskap om depression och behandlingsmöjligheter.

2 augusti 2012

Djupt deprimerade människors hjärnor jobbar övertid, konstaterar en internationell forskargrupp på bland annat Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior vid University of California i Los Angeles i USA.

Forskarna undersökte hjärnaktiviteten hos sammanlagt 121 djupt deprimerade människor, och upptäckte då ett genomgående mönster: de deprimerades hjärna är precis lika bra som icke-deprimerade personers på att etablera förbindelser mellan de olika delarna av hjärnan, men den är långt ifrån lika bra på att släcka dessa förbindelser, när de inte längre behövs.

I stället förblir många hjärndelar konstant förbundna, och det finns på det hela taget betydligt fler förbindelser i den deprimerade personens hjärna. Om hjärnan inte klarar av att kontrollera vilka delar som får i uppgift att samarbeta, kan utfallet kanske bli några av de problem som är karaktäristiska för depressiva människor: ångest, koncentrationssvårigheter, dåligt minne och sömnstörningar.

Förhoppningen är nu att den nya kunskapen ska kunna leda till en bättre förståelse av hur depressioner uppstår och kan behandlas.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: