kärlekssorg

Därför gör hjärtesorg så ont

Smärtan i hjärtat när pojk- eller flickvännen lämnar dig har fått en formel: Hjärtesorg påminner om en narkomans abstinens.

2 mars 2016 av Babak Arvanaghi

Narkomaner som inte får sin fix drabbas av skakningar, illamående och kräkningar. Och den smärta de upplever ligger faktiskt inte så långt ifrån den smärta som kan följa i kölvattnet av ett uppbrott ur en relation.

Hjärtesorg som en snabbavtändning

Enligt hjärnforskaren Dean Burnett beror smärtan efter ett havererat förhållande på att vår kropp och hjärna går in i ett avvänjningstillstånd – på samma sätt som beroende narkomaner som tänder av, skriver ScienceDump.

Medan vi befinner oss i ett (lyckligt) förhållande utsätts vi konstant för positiva och givande känslor, som utlöser mängder av tillfredsställelsehormoner som oxytocin och dopamin.

En speciell del av hjärnans tinninglob, amygdala, som gör oss rädda, är också mindre aktiv när vi står nära våra partner.

Kort sagt älskar kroppen att vara förälskad och älskad.

Hjärtesorg kan lindras

När förälskelsen och de kärleksfulla ramarna plötsligt krackelerar, utlöses det seriös abstinens i kroppen efter de hormoner som tidigare gjorde oss så lyckliga.

Abstinensen kan kortvarigt lindras med till exempel choklad, krogrundor och engångsligg, som också kan utlösa dopamin och oxytocin.

På sikt finns det dock inga enkla lösningar på smärttillståndet. I de flesta fall slutar abstinensen genom att den ebbar ut med tiden, om inte den hjärtekrossade kastar sig över en ny drog – ett nytt förhållande.

Hos tonåringar kan sorgerna kännas starkare än hos andra. Det beror på att deras hjärnor är under ombyggnad:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: