Forsinket

Är du alltid sen? Då ska du vara väldigt glad

I vår del av världen ser man ofta ned på de människor som kommer för sent. Men det bör vi ändra på - för försenade människor har många fördelar.

27 maj 2016 av Babak Arvanaghi

“Ursäkta att jag är sen.”

Många av oss har sagt de orden någon gång, men för vissa människor är användandet av dessa ord nästan kroniskt – till stor frustation för deras omgivning.

De som kommer för sent behöver dock inte vara speciellt ledsna. Att vara kroniskt försenad är bara ett tecken på att din personlighet är sammansatt på ett sätt som ger dig en rad fördelar.

Sena människor är optimister

En kroniskt försenad person är vanligtvis en B-människa.

Studier har visat att A- och B-människor har olika uppfattningar om tid.

A-människor upplever att en minut är 58 sekunder lång medan B-människor uppfattar en minut som att den är 77 sekunder lång.

Det innebär att de försenade är mer optimistiska och tror att de kan hinna med mer än vad de kan. De tror att de har mer tid än vad de har.

Utöver optimismen är de även bättre på att "multitaska" (göra fler saker samtidigt). Det visar en studie från 2003.

Listan över fördelar är lång

B-människor har också en rad andra fördelar:

*** De är bättre på att anpassa sig till omgivningen. * De är friskare. * De är bra på att njuta av stunden. * De är mer kreativa. * De tänker mer långsiktigt. * De njuter generellt mer av livet än vad A-människor gör.**

Det avspända förhållandet till tid kan dock innebära en del nackdelar – exempelvis vänner som är trötta på att vänta. Men det finns hopp.

Om du vill förändra din kroniska försening finns det en hel del du kan göra. Det första du kan börja med är att dela upp de uppgifter du måste göra i flera, mindre steg. Det ger en mer realistisk känsla för tiden och får dig att prioritera din tid bättre.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: