Einstein-tavla

5 skäl till att högerhänta är bäst

Högerhänthet gör dig klok, orädd och skapar rikedom. Det säger vetenskapen.

9 mars 2016 av Babak Arvanaghi

1. De är mindre rädda

När högerhänta utsätts för skrämmande situationer, reagerar de mindre på det än vänsterhänta gör. Det visar en brittisk studie från 2011.

Testpersonerna fick se ett åtta minuter långt klipp från filmen "När lammen tystnar", och ombads därefter återberätta vad de hade sett. De vänsterhänta visade under redogörelsen betydligt fler tecken på posttraumatisk stress än de högerhänta, som var lugnare.

2. De har bättre mental hälsa

Omkring tio procent av befolkningen är vänsterhänta, men bland personer med schizofreni och andra psykotiska sjukdomar är den siffran ända uppe på 40 procent. Det visar en studie från Yale University.

Däremot finns det ingen sanning i skrönan om att vänsterhänta oftare lider av depressioner och manodepressivitet/bipolaritet.

3. De sover bättre

Högerhänta sover lugnare än vänsterhänta, visar en studie från University of Toledo.

De högerhänta löper mindre risk att drabbas av sömnmyokloni – en sjukdom som får personen att spritta mer i sömnen. Studien tyder på att upp emot 94 procent av alla vänsterhänta lider av sjukdomen.

4. De har lättare att lära

Ordförråd, läsning, skrivning, social utveckling, grovmotorik och finmotorik. Det är alla parametrar som högerhänta barn under elva år klarar bäst enligt en australisk studie.

Det går sämre för vänsterhänta barn därför att de i mindre grad än högerhänta har en dominerande hjärnhalva – en egenskap som ger bättre villkor för inlärning. Sämst går det dock för de barn som använder båda händerna.

5. Pengarna väller in

Högerhänta män tjänar mest, medan läget ser sämst ut för vänsterhänta kvinnor. Skillnaden är i genomsnitt omkring 24?000 kronor om året, visar en studie från Harvard.

Vänsterhänta hoppar också oftare av högre utbildningar än högerhänta. Enligt studien kan det hänga ihop med det kognitiva tillståndet i hjärnan, som är mer stabilt hos högerhänta.

Är du vänsterhänt och inte helt nöjd med att läsa om hur bra högerhänta är? Förtvivla inte. Läs i stället vidare här: 5 skäl till att vänsterhänta är bäst.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: