stoneage diet

Stenålderskost: Ät som en stenåldersman - om du vågar

Stenålderskost: Vi bör leva såsom på stenåldern, säger en populär levnadsregel. Men skulle de flesta verkligen kunna tänka sig att leva såsom våra förfäder?

28 augusti 2013 av Erik Wied

Stenålderskost är sund och vi borde alla träna på samma sätt som på stenåldern. Så lyder en populär sundhetsfilosofi. Men enligt vetenskapen är det långtifrån hela stenåldersmannens livsföring som gagnar oss.

Om vi verkligen skulle leva som våra grottlevande förfäder får det vissa konsekvenser som de flesta helst skulle undvika. Livsstilen är till exempel testad i praktiken av norrmannen Helge Ingstad som bodde ett år med inuiter på Alaska strax efter andra världskriget. Inuiternas livsstil anses ligga mycket nära jägar-samlarnas under istidens Europa.

Stenålderskost skulle inte ge upphov till entusiasm vid grillen

Helge Ingstad upptäckte att eskimåerna överlevde vinterhalvåret uteslutande på renkött. Dock brydde de sig inte om att äta saftiga röda grillbiffar, som får det att vattna sig i munnen på oss. Det rena magra köttet torkades till hundfoder och nödrationer. Delikatesserna var istället allt det "äckliga" - mulen, hjärnan, njurarna, märgen, magsäcken och tunntarmen med innehåll! Inuiterna åt till och med larver från bromsarna i renarnas päls med stort välbehag.

Så "äkta" stenåldersstyckning skulle nog inte leverera råmaterial till en uppskattad paleo-grillfest idag. Men för våra förfäders överlevnad har det varit avgörande, då det är i dessa bitar som alla kalorier finns.

Stenåldermannens kom-ihåg-lista

Och det är inte bara matvanorna som vi skulle behöva ändra, om vi verkligen ville leva som stenåldersmänniskor. En sann stenålderslivsstil innebär till exempel även att du skulle:

  • sova i en koja eller grotta på en madrass av blad eller päls.
  • gå barfotad eller med enkla skinnskor om vintern.
  • låta bli helt att dricka alkohol.
  • gå och lägga dig när solen går ner.
  • befinna dig utomhus större delen av dagen.
  • gå och röra på dig mycket.
  • flytta med jämna mellanrum.
  • känna till alla lokala växter och deras användningsområden.

Läs mer

Läs mer om stenåldersliv i Illustrerad Vetenskap nummer 14.

Hämta artikeln genom att klicka på Ladda ned-knappen nedan.

För att få tillgång till artikeln måste du vara registrerad användare på webbplatsen, Det är gratis att upprätta en profil, och det tar bara ett ögonblick.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: