Soleksem

Soleksem kan ge livslång allergi

Solen kan ge dig utslag över hela kroppen. Och har du väl en gång drabbats av soleksem kan du förvänta dig att hudåkomman återkommer sommar efter sommar.

27 maj 2015 av Lea Holtze

Vad är soleksem?

Du har tagit fram dina vinterbleka ben och ut i den härligt heta solen. Resultat: Du blir täckt av utslag, blåsor och kliande prickar! Och det flammiga utseendet varar i dagar eller veckor.

Man ska inte bara akta sig för solsting, solbränna och värmeslag, när sommarsolen visar sina första strålar och risken för hudcancer, delirium och brännskador får varningsklockorna att ringa.

10-20 procent av befolkningen lider också av soleksem - eller polymorf ljusdermatos. Framförallt bleka skandinaver bör vara försiktiga, då de inte bildar det mörka hudpigmentet melanin tillräckligt snabbt för att skydda sig mot strålarna.

Det gäller särskilt unga kvinnor vilket kan bero på att deras höga östrogennivå påverkar solljusets inflytande på immunförsvaret.

Soleksem återkommer

Har man väl en gång fått soleksem kan man dessutom förvänta sig att hudåkomman återkommer sommar efter sommar - för vissa hela livet.

Forskarna vet inte precis vad som händer i huden, då den reagerar allergiskt på solljuset. Men man menar att solens ultravioletta strålar får vissa proteiner i huden att förändra utseende så att kroppen plötsligt uppfattar dem som främmande.

Därför aktiverar kroppen sitt immunförsvar och det uppstår en inflammationsreaktion i huden, en försenad allergisk reaktion.

Behandling av soleksem

Det är framförallt långvågigt ultraviolett ljus (UVA) som utlöser soleksem, men även de korta våglängderna (UVB) kan vara skyldiga, och det ska långt mindre till än för att bränna sig i solen.

Symtomen kan lindras med kortikosteroider. I övrigt är det inte mycket man kan göra mer än att hålla sig inomhus.

Har man väl drabbats bör man alltid använda solkräm med hög solfaktor. Och det är nödvändigt att härda huden gradvist varje sommar.

Det kan man få hjälp med hos en hudläkare om man speciellt ljuskänslig. Här kan läkaren också undersöka om det är UVA- eller UVB-strålar som man reagerar på, så att man lättare kan veta hur man ska skydda sig.

Sommarens faror på Instagram

Soleksem, huggormar, brännmaneter och getingstick. Sommaren är härlig men också full av faror.

  • Vad är farlig sommar för dig? Ta en bild och lägg upp den på Instagram med taggen #summerdanger.

Vi samlar alla bilder här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: