Food sensor

Sensor varnar för uttjänt kött

En sensorremsa kan tala om hur långt köttet i kyldisken har kommit i sin förruttnelseprocess.

15 augusti 2011

Snart kommer en särskild sensor att kunna avslöja otjänligt kött och dålig fisk i mataffärens kyldiskar. Forskare vid ett Fraunhoferinstitut i München har utvecklat en sensorremsa, som producenten placerar i den slutna förpackningen och som därefter skvallrar om innehållets tillstånd.

Sensorn reagerar på biogena aminer, som är molekyler som bildas när ett livsmedel, i synnerhet fisk och kött, börjar ruttna. Aminerna är också orsak till den obehagliga lukt som följer förruttnelsen. När remsan blir gulgrön, betyder det att innehållet inte är ätbart.

Forskarna arbetar nu på att utveckla en mätare, som i butiken skall kunna föras över olika paket och avläsa precis hur långt köttet har kommit i sin naturliga förruttnelseprocess.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: