Grillat kött

Grillad mat kan vara livsfarlig

Grillat är starkt förknippat med sommar. Men var försiktig så du inte bränner maten på grillen, för sot innehåller nämligen cancerframkallande ämnen.

22 maj 2015 av Anne Lykke

Var försiktig så du inte bränner maten på grillen

Doften av kött som fräser på grillen, får det att vattnas i munnen och leder tankarna till långa ljusa sommarnätter.

Men var försiktig så du inte grillar din mat för hårt. Om maten blir för svart bildas nämligen en rad cancerframkallande ämnen PAH, polycykliska aromatiska kolväten. PAH är ringformad tjära som kan orsaka cancer.

Ökad risk för cancer

När vi intar PAH ombildas ämnena till andra ämnen som binder sig till dna-molekyler i våra celler.

Bindningen av ämnena till dna:et gör att dna:et inte kan kopieras rätt. Det kan leda till ändringar i dna-sekvensen och leda till cancer.

Därför är det en riktigt dålig idé att steka maten för hårt, när du tänder grillen eller kastar pinnar på bålet.

Bröd och potatis ska ha låg värme på grillen

Men det är inte bara PAH som vi ska akta oss för, när vi kastar oss över vår älskade grill. Även ämnet akrylamid bildas när vi värmer upp stärkelserika livsmedel som potatis och bröd till mer än 120 grader.

Ett danskt forskarteam har undersökt akrylamidnivån i blodprov från en rad testpersoner, och undersökningen visade att ett högt innehåll av akrylamid i blodet gav en förhöjd risk för cancer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: