Kur mod tømmermænd?

Vad ger värst baksmälla?

Er det rigtigt, at man kan undgå tømmermænd ved ikke at drikke visse typer af alkohol? Og findes der en kur mod tømmermænd?

23 september 2015

Det är alltid skadligt att inta stora mängder alkohol, men man kan faktiskt göra en del för att begränsa det obehag som kallas baksmälla.

Mørke drikke giver flere tømmermænd

Ett gott riktmärke är att ju mörkare en dryck är desto värre blir det. Det hänger samman med att baksmälla inte minst orsakas av så kallade congener, som bildas som biprodukter i samband med jäsning eller lagring av alkoholhaltiga drycker.

Många congener är färgade, så att man kan räkna med att mörka drycker, till exempel whisky, har ett större innehåll av de skadliga ämnena än de färglösa spritsorterna, till exempel vodka och gin.

En effektiv kur mod tømmermænd

Der findes desværre ikke en effektiv kur mod tømmermænd, når hovedpinen først banker løs, og kvalmen trænger sig på. Det er for sent at udvise mådehold, som ellers er det eneste rigtige virkningsfulde middel mod tømmermænd.

Dog kan du søge inspiration hos National Geographic, som har samlet flere kulturers gode råd mod tømmermænd i et galleri.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: