Är det mindre skadligt att röka vattenpipa?

På semester i Egypten såg jag många som rökte vattenpipa. Är det för att vattnet filtrerar bort skadliga ämnen, eller smakar det bara bättre?

1 september 2009

Vattenpipan uppfanns i Indien för omkring 300 år sedan och spred sig därifrån till Mellanöstern. I många år har bruket av vattenpipa varit på tillbakagång, men under senare år har intresset blommat upp igen, inte minst i Egypten. Medan vattenpipor tidigare var förbehållna män, är nu många caféer fyllda med unga, välutbildade kvinnor, som skvallrar, dricker och röker vattenpipa. Anledningen är emellertid mer socialt än hälsomässigt betingad. Man är vanligtvis flera om att dela en vattenpipa, och det tar ungefär en halvtimme eller mer att röka ett ”stopp”, liksom det normalt tar 10-15 minuter att göra vattenpipan klar. Det ger massor av tid för att prata, dricka och spela backgammon. Förbränningen hålls igång med träkol, och röken från tobaken sugs ner genom den vattenfyllda kolven och kyls på så sätt av. Det innebär att den känns sval och mjuk. Ofta är olika smakämnen tillsatta till tobaken. Hälsovårdsmyndigheterna i Mellanöstern är allt annat än förtjusta i det nya modet. Även om det sker en viss filtrering av röken, när den bubblar genom vattnet, som så småningom blir helt brunt, är det bara en mindre del av de skadliga ämnena som hålls kvar. Utöver tobakens vanliga skadeverkningar kan vattenpipor också sprida tuberkulos och andra smittosamma sjukdomar, när flera personer röker från samma munstycke.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: