Monkey head

Apor på fettfattig kost är friskare och lever längre

Försök visar att apor som äter få kalorier blir mindre sjuka i cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, och så lever de längre

7 december 2009

Vi vet det från försök med jäst, maskar, möss och nu även med apor: en organism lever längre om den står på en kalorifattig kost.

Amerikanska forskare vid University of Wisconsin-Madison har följt 76 rhesusapor och deras kost under 20 av deras vuxna år – de blir runt 27 år i fångenskap. Hälften av aporna fick en normal kost, medan den andra hälften fick 30 procent färre kalorier. Skillnaden mellan grupperna efter 20 år var enorm.

Mest uppseendeväckande var att 37 procent av aporna i normalkostgruppen var döda vid försökets slut, medan motsvarande andel bara var 13 procent i gruppen med kalorifattig diet.

Den hälsosamma gruppen hade också 50 procent färre fall av cancer och hjärt-kärlsjukdomar och inte ett enda fall av diabetes, mot normaldietgruppens fem fall och elva apor med förstadier till sjukdomen. Även i hjärnorna kunde man notera stora skillnader.

Aporna som levde på kalorifattig diet bevarade mer hjärnmassa i de delar av hjärnan som har med motorik, problemlösning och så kallat arbetsminne att göra.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: