Nb_u44_Berøring

Låt bli främmande mäns fötter!

Kvinnor vill bli vidrörda överallt, medan män inte vill låta främlingar röra vid deras fötter. Ett engelskt forskarlag har kartlagt vem som får röra vid oss och var.

29 oktober 2015 av Karen Grubbe

Är du osäker på när du ska kasta dig om halsen på någon i en riktig björnkram eller när det är mer passande med en klapp på axeln? Då finns det hjälp att hämta.

Ett forskarlag från Oxford University i England har kartlagt var på kroppen vi känner oss trygga med beröring från olika personer – från partner eller främlingar.

1?500 deltog i studien

I studien fick 1?500 personer från Storbritannien, Finland, Frankrike, Italien och Ryssland ett antal kort med silhuetten av en person framifrån och bakifrån.

Därefter ombads försökspersonerna att färglägga de kroppsdelar de skulle låta andra personer vidröra.

Var och en fyllde i korten för upp till 13 personer i deras sociala nätverk, däribland familjemedlemmar, partner, vänner och bekanta. Dessutom skulle de fylla i kortet för en främling av varje kön.

Finländare uppskattar beröring mest

Föga överraskande ökade antalet områden en person fick beröra ju närmare personerna stod varandra.

Främmande män ska helt avhålla sig ifrån att beröra något annat än händerna hos både män och kvinnor, medan kvinnliga främlingar eller bekanta får vidröra i stort sett hela mannens kropp. En främmande kvinna har faktiskt samma beröringsrättigheter som mannens föräldrar och får vidröra mer än mannens syskon får.

Generellt sett var britterna minst förtjusta i beröring, medan finländarna var mest entusiastiska. Skillnaderna mellan nationaliteterna var dock förhållandevis små.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: