mutation i finska gener slagsmål

En genmutation får finnar att vältra sig i våld och sex

100?000 finnar bär på en lömsk mutation, som får dem att tappa besinningen, spontankopulera och dra fram kniven ur fickan, speciellt när de dricker. Även små mängder alkohol kan få bärare av mutationen att tappa kontrollen.

3 december 2015 av Mikkel Skovbo

Finnar som lätt tar till kniven och är benägna att hamna i snabba slagsmål eller samlag har nu en bra ursäkt. De är inte alls bindgalna – de bär på en mutation

En forskningsstudie från Helsingfors Universitet visar att 2,2 procent av den finska befolkningen – omkring 100?000 personer – bär på en mutation i genen HTR2B.

Mutationen gör dem extremt impulsiva och de har betydligt lättare att förlora självkontrollen, speciellt när de har korkat upp vodkaflaskan i bastun.

Mutation leder till impulsivt sex

Enligt den ledande forskaren bakom studien, psykiatern Roope Tikkanen, ökar genmutationen de berörda finnarnas benägenhet för ogenomtänkta handlingar, som bland annat rattfylleri. Men det är långt ifrån allt:

"Hos bärare av mutationen kan alkohol framkalla till exempel ett impulsivt sexuellt beteende – och i andra fall till våldsverkan. Därför är det inte helt fel att förknippa mutationen med tendensen att ha nära att ta till kniven”, säger Roope Tikkanen.

En impulsiv sexualitet är förknippad med den speciella finska mutationen.

Genmutationen gör generellt de berörda finnarna mer impulsiva även när de är nyktra, men effekten förstärks påtagligt i samband även med relativt små mängder alkohol. Varför är ännu inte klarlagt.

Mutation påverkar eventuellt signalsubstanser

Det är oklart exakt vad genmutationen gör med de finska hjärnorna. Hittills har de finska forskarna bara etablerat ett samband mellan mutationen och det hämningslösa beteendet, men många kopplar en hämmad produktion av en av hjärnans signalsubstanser, serotonin, till genförändringen.

Serotonin har en avgörande betydelse för människans omdömesförmåga och självkontroll, och en nedsatt produktion kan sannolikt kopplas ihop med bristande impulskontroll och hämningslöshet.

Bara finländare har drabbats av mutationen

Den ovanliga mutationen har ännu så länge bara hittats hos etniska finländare. Det beror sannolikt på Finlands historiska isolering i norr, som i långa perioder har skurit av den finska genpoolen från omvärlden.

Varken latinamerikaner, engelsmän eller andra skandinaver har enligt Roope Tikkanen drabbats av förändringen i HTR2B-genen – och kombinationen av sex, våld och genetisk mutation kan alltså med viss rätt hävdas vara ett speciellt finskt fenomen.

Gynnsamma genmutationer

Alla mutationer är inte av ondo, utan kan i vissa fall förebygga till exempel hjärt-kärlsjukdomar och skydda mot aids. Läs mer om de mutationerna i den här artikeln:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: