Malke-kakkerlak

Kackerlacksmjölk är framtidens supermat

Fyra gånger så näringsrikt som komjölk. Långtidshållbart, billigt och CO2-vänligt. Är kackerlackan framtidens mjölkko?

26 juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

– Vänta lite nu... Kackerlackan är inte ett däggdjur och kan därför omöjligt ge mjölk.

Oj, förlåt, nej, det kan den naturligtvis inte. Men trots allt…

Underarten Diploptera Punctate är – trots sin stora utbredning i Asien – inte någon vanlig kackerlacka. Det är den enda som föder levande ungar och utfodrar dem med en mjölkliknande kristall, som den utsöndrar mitt på underkroppen. Inte helt olikt en mjölkko, om man säger så.

Innehåller allt

– Det är en total födokälla, säger Sanchari Banarjee, som är forskare på projektet.

– Den har en mycket hög halt av socker och protein, samt alla de aminosyror man behöver.

Kackerlacksmjölken innehåller faktiskt fyra gånger så många näringsämnen som komjölk och är dessutom mer lättsmält, så att energin kan utnyttjas bättre. Dessutom ska den vara lättare både att konservera och koncentrera.

Världens mjölkerskor och mjölkare kan dock dra en lättnadens suck. De behöver inte börja arbeta med lupp och pincett. Det finns heller ingen anledning att räkna med en ny världsomspännande marknad för mycket små mjölkmaskiner.

Däremot kan det visa sig att det indiska institutet för stamcellsforskning och regenerativ medicin har hittat en guldkalv.

Syntetisk framställning

De har nämligen lyckats analysera innehållet i kackerlackans "mjölk och har kommit fram till att den sannolikt kan framställs på artificiell väg. Genom att isolera de gener som producerar mjölken i moderkackerlackan. Därmed har de också tagit ett stort steg mot att kunna framställa den artificiellt.

På grund av den höga kalorihalten kommer kackerlackans konstgjorda mjölk knappast att bli en storsäljare i den rikare delen av världen, där vi redan intar för många kalorier. Men det betyder inte att det inte kommer att finnas ett stort behov av produkten på andra håll.

Insekter är nyckeln

– Världen kommer inom bara några få år att stå inför ett problem med att skaffa tillräckligt med livsmedel till den växande befolkningen. Kan vi bidra med att lösa det problemet blir vi otroligt glada, säger forskningsledaren Subramanian Ramaswang.

Flera forskare har pekat på insekter som framtidens viktigaste källa till protein. Men det har hittills inneburit att människor ska äta insekter eller livsmedel framställda av insekter, vilket säkert har fått en hel del att rynka på näsan.

Syntetiskt producerad kackerlacksmjölk glider kanske ned lättare.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: