Huntington chorea

Vill DU veta om en obotlig sjukdom hotar din framtid?

DILEMMA 1: Är du redo att få ditt genom kartlagt och vetskap om din framtida hälsa? Även om en hemsk sjukdom, som med säkerhet kommer att drabba dig utan att kunna behandlas?

16 december 2011

Är du redo att få ditt genom kartlagt och att få veta hela sanningen om din hälsa i framtiden – även vissheten om hemska sjukdomar, som med säkerhet kommer att drabba dig utan att kunna behandlas?

Har du tänkt på att du kan få reda på något om dig själv som du hellre varit förutan? Kanske är du disponerad för att få en allvarlig, obotlig sjukdom, eller så upptäcker du att du har anlag för till exempel depression eller ett beroende – en kunskap, som kan vara svår att bära.

Du kan få veta saker om ditt genom som du får svårt att skaka av dig, även om det bara rör sig om småsaker. Kanske oroas du i onödan, om du egentligen är frisk. Dessutom är mycket av den information som genomet ger diffus.

Ditt genom kan kanske till exempel visa att du löper dubbelt så stor risk som genomsnittspersonen att drabbas av hjärtstillestånd. Det låter alarmerande, men i verkligheten är det kanske bara en ökning från 1 till 2 procents risk.

I själva verket betyder det kanske mindre än till exempel din vikt och ditt blodtryck. Forskarnas kunskap byggs också ut konstant, så att faktorer som i dag drar ned och ger dig dåliga odds kan uppvägas av faktorer, som i framtiden har en positiv inverkan.

Föreställ dig nu att du väljer att få ditt genom kartlagt, och att det visar sig att du är disponerad för den allvarliga sjukdomen Huntingtons chorea. Den kunskapen kommer att få mycket stor betydelse för din tillvaro. Bara vetskapen om ditt öde kan nu bli allt överskuggande.

Genfel får din hjärna att vissna bort

Huntingtons chorea är en av de mest fruktade ärftliga sjukdomarna. Det är en obotlig sjukdom, som beror på ett fel i en gen på kromosom nummer 4 och som leder till att hjärnceller vissnar bort och dör.

Normalt bryter sjukdomen ut i 35–45-årsåldern, då den drabbade får ofrivilliga, slängande rörelser. Den sjuke ändrar personlighet och beteende och utvecklar demens. Med tiden förlorar man förmågan att strukturera sin vardag och kan till slut bli fullständigt hjälplös.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: