pregnant couple at hospital

Vill din partner och du låta testa ert kommande barn?

DILEMMA 4: Forskarna anser att genomanalyser i framtiden ofta kommer att användas för att bedöma fostrets risk för att utveckla olika sjukdomar. Det har skapat en del bekymmer och skräckscenarion om en glidning mot en designerbaby.

16 december 2011

Har du fått veta att du löper risk att utveckla den allvarliga sjukdomen Huntingtons chorea, måste du och din partner besluta om ni vill undersöka om era ofödda barn också är disponerade. Många tvivlar nog inte på att de vill testa barnet för allvarliga sjukdomar som denna och kromosomfel som Turners och Downs syndrom.

Andra hävdar att om det blir väldigt sällsynt att det föds barn med dessa sjukdomar, kan det sluta med att samhället inte har något att erbjuda dessa människor.

Föräldrapar föredrog ett dövt barn

Ett genomtest kommer i framtiden även att kunna avslöja mindre allvarliga men dock avgörande förhållanden, till exempel om ditt barn kommer att bli intelligent, ha en atletisk muskeltyp eller ”olyckliga” tendenser, som risk för beroende av nikotin eller alkohol. I USA valde ett föräldrapar av vilka båda var födda döva att få sina embryon sorterade, så att de fick ett barn, som också var dövt.

”Vi känner oss inte sämre ställda. Vi känner att vår värld är berikad, och det vill vi gärna dela med vårt barn”.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: