genmutation idiot top

Gen för dåligt uppförande på fyllan kan skydda mot diabetes

En speciell mutation i generna kopplas nu ihop både med att uppföra sig idiotiskt på fyllan och att en lägre risk för att få diabetes och fetma.

17 augusti 2016 av Karine Kirkebæk

2015 upptäckte finska forskare ett vetenskapligt "carte blanche" för att göra dumma saker på fyllan – som till exempel att hamna i slagsmål eller köra berusad.

De hittade en slags “idiot-genmutation” som får personer att uppföra sig väldigt dåraktigt när de är fulla.

Nu har samma forskare upptäckt att samma genmutation även har sina fördelar.

Bara hittad hos finnar

Det verkar nämligen som att mutationen minskar risken för ämnesomsättningssjukdomar som diabetes och fetma. Forskningen har publicerats i Journal of Psychiatric Researche.

Märkligt nog har genmutationen hittills bara hittats hos finnar, men man tror att den finns hos cirka 100 000 människor i Norden.

Mutationen går in och hämmar produktionen av signalsubstansen serotonin 2B:s receptorer. Signalsubstansen styr vårt humör och vårt uppförande – och därför leder brist på serotonin att det är svårt att kontrollera sina handlingar och det kan till exempelvis leda till våld och vårdslöst beteende när man är full.

Dåligt beteende men ingen diabetes

Forskarna har undersökt 98 finska män. Mutationen hittades hos nio av männen och hos dessa mätte forskarna inulinkänslighet och insulinresistens.

Det visade sig att de som har “idiot-genmutationen” har en högre insulinkänslighet och en lägre insulinresistens än de som inte har mutationen. Och det ger en lägre risk för diabetes 2.

Bärare av mutationen hade också en lägre BMI än de som inte hade mutationen, vilket enligt forskarna också kan tyda på att det är mindre benägna att bli överviktiga än andra.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: