Depression försämrar smaksinnet

1 september 2009

Det är inte bara känslolivet som drabbas under en depression. Många deprimerade människor klagar också över ett försämrat smakupplevande, men hittills har man saknat en hållbar förklaring. En forskargrupp vid University of Bristol i England har nu visat att den bristande förmågan att uppleva smak kan bero på en låg nivå av signalsubstanserna serotonin och noradrenalin, som finns både i hjärnan och i smaklökarna på tungan. De båda signalsubstanserna har en central betydelse för utvecklingen av depression, och de läkemedel som läkarna ger mot sjukdomen verkar genom att öka nivån av tillgänglig signalsubstans i hjärnan. För att undersöka sambandet mellan signalsubstanserna och smaksinnet gav forskarna därför antidepressiva läkemedel till en grupp friska personer, och resultatet var förbluffande: pillren gjorde efter kort tid testpersonerna till supersmakare.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: