NB u49_Beyoncé

Beyoncé avslöjar din personlighet

Vad gillar du – AC/DC eller Beyoncé? En stor studie har kartlagt vilka personlighetstyper som lyssnar på till exempel rock och R&B.

3 december 2015 av Karine Kirkebæk

En del lyssnar på musik när de tränar, arbetar, slappnar av eller kör bil. Vilken artist de lyssnar på varierar också. Behovet av att höra musik är väldigt olika, men i genomsnitt utsätts vi alla för musik under cirka 20 procent av våra liv.

Nu har ett forskarlag från University of Cambridge genom en omfattande studie kommit fram till att vår musiksmak kan kopplas direkt till vår personlighet och vårt sätt att tänka. Forskarna har undersökt inte mindre än 4?000 personer. Försökspersonernas tankesätt hade undersökts i förväg, och därefter fick de lyssna på 50 låtar och uppge vad de tyckte om varje låt.

Den empatiska, systematiska och balanserade

De kom fram till att musiksmak kan kopplas till tre olika tankesätt.

  • Den empatiska, som är mycket intresserad av andras tankar och känslor.

  • Den systematiska, som är bra på mönster och system.

  • Den balanserade, som är 50 procent empatisk och 50 procent systematisk.

Den stora Cambridge-studien visar att de olika inställningarna till omvärlden styr vilken sorts musik vi spelar på stereon.

De empatiska lyssnar på Norah Jones

Personer med ett empatiskt tankesätt föredrar lugn musik med låg energi och sorgsna känslor. Det hittar de i musikgenrer som exempelvis R&B, mjuk rock och singer-songwriter – och artister som Beyoncé, Norah Jones och Jeff Buckley.

Beyoncé Knowles "Drunk in Love" tilltalar en empatisk personlighet.

De systematiska släpper loss till metal

I den andra änden av skalan vill de systematiska hellre lyssna på intensiv musik och genrerna hårdrock, punk, heavy metal och avant-garde jazz – och artister som till exempel AC/DC.

Alexander Scriabins opus 65 no 3 är ljuv musik för systematiskt lagda personer.

De balanserade har en bred spännvidd

Det sista av de tre tankesätten – de balanserade – tycker lika mycket om att lyssna på musik från båda de andra två tankesätten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: