tatoo removal

Kan man avlägsna en tatuering helt?

Tatueringar kan mycket väl tas bort, men det är dyrare och mer smärtsamt än att få dem gjorda. Samtidigt riskerar man att processen efterlämnar ärr och att tatueringen inte försvinner helt.

28 november 2011

När oönskade tatueringar skall tas bort använder man nästan alltid laserbehandling med en så kallad Q-switched laser, Principen är att energin från laserstrålen spränger tatueringsbläckets färgkorn i mikroskopiska bitar, som sedan avlägsnas naturligt av kroppens immunförsvar.

För att det skall ske så effektivt som möjligt måste laserns våglängd stämmas av mot våglängden av det ljus som färgkornen absorberar mest. Denna våglängd beror av bläckets färg. För att ta bort en flerfärgad tatuering måste man alltså gå igenom ett flertal laserbehandlingar med olika laserutrustning.

Helt generellt gäller att det är lättast att ta bort de mörka färgerna, medan det krävs flera behandlingar för att ta bort ljusa färger. De energirika laserstrålarna kommer alltid att skada huden i viss omfattning, och därför måste det ofta gå minst sex veckor mellan behandlingarna för att huden skall hinna läka. Det kan alltså ta mer än ett år att ta bort en tatuering.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: