Interviewing koro-speaking people

Okänt språk i Indien är lingvistisk gåta

Det hittills okända språket koro har upptäckts i en avsides belägen indisk delstat.

21 mars 2011

En grupp språkforskare på expedition i den avsides liggande indiska delstaten Arunachal Pradesh har stött på ett hittills okänt språk kallat koro.

Språkforskarna deltog i projektet Enduring Voices, som satts igång av National Geographic. I arbetet med att studera två kända språk, aka och miji, hörde forskarna emellertid plötsligt ett helt annat språk talas i bambuhyddorna. Koro visade sig vara mycket olikt både aka och miji och ha ett annat system av ljud. Likaledes är det sätt som satserna byggs upp på olikt de övriga språkens i området.

Forskarna, som kommer från Indien och USA, anser att aka och koro är lika olika som engelska och japanska. Besynnerligt nog uppfattar lokalbefolkningen aka och koro som dialekter av samma språk.

Om aka vet forskarna att det härstammar från slavhandlare, som tidigare rörde sig i regionen. Koros ursprung är emellertid mer osäkert. Koro kan möjligtvis vara ett språk som är skapat av slavarna. Med upptäckten av koro kommer antalet kända språk i världen upp i 6909.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: