nb_u09 Siri

Apple lär Siri nordiska språk till sommaren

Den digitala assistenten Siri har varit på språkkurs, och om några få månader kommer svenska och danska Apple-kunder kunna tala med sin iPhone. Finländare och norrmän får fortsätta köra med teckenspråk.

26 februari 2015 av Carsten Nymann

Apple hoppades på att revolutionera sättet vi alla använder våra mobiltelefoner på, när företaget 2011 introducerade röststyrnings-mjukvaran Siri i alla nya iPhone.

Tills vidare har revolutionen dock reserverats de stora språkområdena som engelska, spanska och kinesiska, men envisa rykten säger nu att Siri kommer till Skandinavien i sommar.

Apple lanserar Siri genom uppdatering

Enligt den normalt välinformerade bloggen 9to5mac.com kommer Siri på svenska och danska introduceras i samband med en uppdatering av operativsystemet iOS.

Siri kommer bland annat också förstå holländska, ryska och portugisiska, medan finska och norska fortfarande är under utveckling. Apple hyrde redan 2012 finska och norska översättare.

Apple svarar på alla dina frågor

Enligt Apple är idén bakom Siri att du muntligen kan ställa din telefon vilken fråga om helst, och den kommer därefter antingen ställa fördjupande frågor eller genast undersöka saken och ge dig ett svar.

Siri ska förstå allt från frågor som "vilket år är Stephen Hawking född?" och "när går nästa buss" till mer intrikata förfrågningar som "jag är sugen på kinamat, finns det en restaurang i närheten?".

Siri drar servrar hos Apple

Normalt kräver denna form av "artificiell intelligens" enorm processorkraft, men eftersom Siri är trådlöst uppkopplad till servrar hos Apple, drar varje mobil i princip datainsamling från samtliga Siri-telefoner.

Introduktionen av Siri i ett nytt språkområde kräver inte bara att mjukvaran förstår de frågor som ställs, utan även att Apple har tillgång till uppgifter hos lokala telefonregister, transportföretag m.m.

Jobbar Apple på avatarer?

Nästa steg för Apple och Siri kan mycket väl vara att den digitala assistenten helt tar över dina arbetsuppgifter. Läs mer i artikeln nedan:

Siri

Siri uppkom redan 2003 som ett sidospår till ett stort artificiell intelligens-projekt, som var finansierat av det amerikanska försvarsdepartementet.

Utvecklingsarbetet försiggick på Stanford University, där norrmannen Dag Kittlaus utvecklade och i slutänden namngav tekniken Siri.

2010 snappade Apple upp tekniken och inkorporerade Siri i sin då nya iPhone 4S.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: