Skityper

Guide: Välj rätt skidor

Att hitta de bästa skidorna är som att leta efter en nål i en snödriva. Om du inte vet precis vad dina skidor ska användas till.

27 januari 2016 av Babak Arvanaghi

Du går inte på ditt bröllop i en pyjamas och du spänner inte på dig längdskidorna när vägen nedför berget är täckt med pudersnö. Men att hitta rätt bröllopskläder är betydligt lättare än att hitta rätt i djungeln av skidor. För vilka är bäst för vad?

I skidbutikerna kan du välja mellan en uppsjö av skidor, från snowblades och monoski till telemarkskidor. Vi har tittat närmare på tre av de mest använda alpina skidorna och förklarar varför de ser ut som de gör.

Skidan ska har rätt böj

De allra flesta skidor har en timglasfigur och är smalast där foten sitter fast på skidan i bindningen. Ju smalare "midjan" är i förhållande till resten av skidan, desto skarpare kan den svänga.

Dessutom buktar skidan upp från underlaget. Det är är en av de största skillnaderna på de olika typerna av skidor som finns.

Det finns två begrepp inom skidterminologin:

? CAMBER när skidan buktar upp från marken på motton som en konkav figur:

? ROCKER när skidan buktar upp mest i ändarna som en konvex figur:

Camber och rocker ger skidorna stabilitet och flytkraft.

1. Den hårda skidan till pisten

De hårda, preparerade pisterna är carvingskidans domän. De populära skidorna är byggda för skarpa svängar och för att skapa stabilitet när underlaget är hårt.

Skidorna är byggda för att köra en väg – framåt. Därför är bindningen placerad baktill på skidan och bakänden har en annan form än framdelen. Midjan är väldigt smal så att svängarna blir skarpa, och själva skidan är relativt hår så att den håller sig stabil även om farten är hög.

Framtid är skidan en rocker, men resten av skidan är en camber. Det gör att skidan håller sig bättre ovanör snön om snön är mjuk, och samtidigt gör designen att det är lättare för skidåkaren att hålla balasen.

Carvingskidan är oftast byggd efter receptet rocker/camber. /evo.com

2. Parkskidor kör åt bägge håll

När hoppen ska landas, lilksom railsen och flygningarna, ja, då är det viktigt med en skida som är tillåtande. Det vill säga en skida som inte straffar skidåkaren med ett fall om landningen inte blir helt perfekt. Av den anledningen är parkskidor – även kallad freestyleskidor – relativt mjuka så att de kan ge med sig vid skeva landningar.

På samma sätt som carvningskidorna har freestyleskidorna smala midjor så att det går att göra skarpa svängar. Men de är oftast kortare än carvingskidorna och klarar därför svängarna ännu snävare.

Hastigheten blir inte speciellt hög i parken och därför är det inte nödvändigt med en skida som är byggd för fart. Å andra sidan är det en fördel med en skida som kan köra baklänges – så kallad switch. Skidorna är symmetriska, bindningen är placerad på mitte och bakänden har samma böj som framänden och därför kallas skidorna även för twintips.

Skidorna är oftast camber med rocker framtill och baktill. Tillsammans med den mjuka kärnan gör formen det lättare att hålla balansen i parken, men kompromissar inte i kontakten med marken.

Parkskidor är som regel rena camberskidor. /evo.com

3. Skidor i pudersnö är jättar

Utanför de preparerade och markerade områdena på fjället eller berget härskar pudersnön. Lös snö som inte har pressats samman till ett hårt underlag som på pisterna. Här är det viktigast för skidåkarna att hålla sig ovanpå de lösa kristallerna och inte sjunka ned i det djupa lagret av puder.

Freerideskidan, som är byggd till puder, är därför mycket breda – minst 115 millimeter där de är som smalast – och väldigt långa. Den stora kontaktytan gör det svårare för skidorna att sjunka ned.

Rocker-formen är den härskande i offpisten. Formen hjälper till att driva på skidorna ovanpå den lösa snön och ser därmed till att hålla skidåkaren uppe .

Freerideskidor är ofta rena rockerskidor. /evo.com

Skidorna är inte nödvändigtvis timglasformade eftersom skidåkningen inte kräver samma skarpa kontakt med underlaget som på pisten. Därför är det inte ovanligt med freerideskidor där framdelen och bakänden är de smalaste ställena på skidan.

Inte bara skidorna som gör det

När åkturen går utanför pisten är skidorna inte den enda delen av utrustningen som behöver vara i ordning. Lavinfaran lurar och därför är det nödvändigt att ha med rätt säkerhetsutrustning. Läs mer i vår stora artikel om skidor och skidåkning:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: