Goran Ivaniševic

Varför studsar en tennisspelare bollen i marken före serven?

Många tennisspelare slår bollen i marken flera gånger innan de servar. Har detta ett praktiskt syfte, till exempel att värma upp bollen?

1 september 2009

Det är serven som inleder spelet, så det är viktigt att tennisspelaren är fullt koncentrerad i det ögonblick som han eller hon skickar iväg bollen. Det är därför många tennisspelare slår bollen i marken ett par gånger innan de servar.

Dribblingarna på stället har nämligen ingen praktisk betydelse – det enda syftet med dem är att skapa lugn och mental balans, så att spelaren kan fokusera på serven. Att tennisspelaren slår bollen i marken är närmast en ritual, och av den anledningen finns det i internationella turneringar en regel om att spelarna endast får lägga några få sekunder på dessa inledande övningar.

Många kända tennisspelare har utvecklat andra ritualer innan de servar. En spelare rullade till exempel alltid bollen mot sin tröja innan han servade, medan en annan kunde serva först när han hade dragit lite i sina byxor.

En tidigare topp-spelare, den kroatiske Goran Ivanisevic, blev däremot känd för att gå rakt på sak. Han gick målmedvetet fram till linjen, varifrån han genast avfyrade sin sten-hårda serve.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: