Insnörade fötter

Vilket kvinnligt mode har varit mest obehagligt?

Vad har gjort mest ont när kvinnor tvingats leva upp till skönhetsidealen?

15 januari 2016

I Kina var det i över 1?000 år ett utbrett mode att snöra in små flickors fötter så mycket att de blev fullständigt förkrympta.

Traditionen härrörde från de kejserliga palatsen, där konkubinernas insnörda fötter fick dem att dansa med små, trippande och – enligt överklassen – eggande steg.

Brutna ben och förtvinade muskler

För att uppnå de eftertraktade "lotusfötterna” fick flickorna ofta redan från tre-fyraårsåldern alla tår utom stortån inböjda under fotsulan med hjälp av bandage, så att foten på längden krympte till nästan en tredjedel. För att påskynda processen skulle flickorna gå på de insnörda fötterna, så att benen knäcktes till och musklerna förtvinade.

Efter cirka två års insnörning nådde tår och häl varandra, och foten fick den önskade längden åtta-tio centimeter.

Även om få kvinnor verkligen fick lotusfötter, skulle de visa tålamod och självdisciplin. De små fötterna doldes i broderade sidenskor, och flickorna kunde inte gå utan bandage, vilket enligt den dåtida uppfattningen i Kina utstrålade kvinnlighet.

Andra smärtsamma skönhetsideal

“Läpp-platta” förekom tidigare hos kvinnor av saras-djinjastammen i Centralafrika. Där spändes underläppen ut med decimeterstora skivor av trä eller lera.

“Giraffkvinnor” från Afrika och Sydostasien fick gradvis halsen sträckt med allt fler halsringar. Om giraffkvinnans man misstänkte henne för otrohet, kunde han ta bort ringarna så att hennes försvagade nacke bröts.

10 fakta som inte lever upp till våra skönhetsideal

Halsringar och läpptallrikar är en sak, men kroppen är för det mesta mycket bra på att fördriva obehagligheter. Visste du till exempel att du sväljer drygt en liter snor om dagen och att din mage kan skicka upp avföring i näsan?

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: