nb_u45 exorcism

Påven ger tummen upp för exorcism

De flesta känner till den ädla konsten djävulsutdrivning från filmer och böcker, men i verkligheten bedrivs exorcism fortfarande i stor stil i den katolska världen. Påve Franciskus har just varit värd för en stor konferens för exorcister från hela världen.

6 november 2014 av Carsten Nymann

Exorcister driver ut onda andar ur oskyldiga offer vars medvetande har tagits över av djävulska demoner.

Bruket var populärt från 1400-talet och framåt, men även om besatthet inte kan vetenskapligt bevisas trivs exorcistverksamheten än i dag.

Över 300 exorcister från hela världen har precis samlats i en konferens i Vatikanen, där organisationen blev officiellt erkänd av påve Franciskus.

Moder Teresa utsatt för exorcism

Exorcism bedrivs inte bara av katoliker utan praktiseras även av bl.a. hinduer och muslimer, och har inspirerat till en mängd romaner och filmer.

Moder Teresa och konstnären Salvador Dalí är två av de mer kända personer som har utsatts för exorcism.

Exorcism ersatt av psykoanalys

I takt med att forskarna har lärt känna det mänskliga psyket och hjärnans fysiologiska kopplingar bättre, kan långt de flesta tecken på besatthet förklaras med kända åkommor.

Hysteri, mani, psykoser, Tourettes syndrom, epilepsi, schizofreni och personlighetsklyvning är alla sjukdomar vars symtom kan likna litteraturens klassiska besatthet.

Offer efterfrågar exorcism

Men det är inte bara exorcisterna som kan beskyllas för att ha dragit förhastade slutsatser. Även patienterna har bidragit till historierna.

Enligt den isländska psykiatern Haraldur Erlendsson attribuerar 29 procent av patienter med personlighetsklyvning sitt alter ego djävulska egenskaper.

Dessutom finns exempel på maniska patienter som har varit direkt övertygade om att de har varit besatta av en eller flera demoner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: