nb_u06 Iceland

Islänningar återupptar asatro

Asatroende på Island vänder nu kristendomen ryggen och bygger ett tempel för dyrkan av Tor och Oden. Templet är det första i sitt slag sedan vikingatiden.

5 februari 2015 av Carsten Nymann

Enligt krönikeskrivaren Ari Thorgilsson antog det isländska parlamentet år 1000, att landet officiellt var kristet.

Dock var utövandet av islänningens hedniska, nordiska religion tillåtet, om man bara höll det för sig själv.

Sistnämnda passagen tycks ha tagits på allvar ända fram till i dag, för nu får isländska asatroende för första gången sedan vikingatiden sitt eget tempel.

Island är mecka för asatroende

Medlemmarna av det isländska asatro-samfundet har enligt Islands Statistik tredubblats de senaste tio åren till runt 2400 medlemmar.

Enligt representanter för trossamfundet Ásatrúarfélagið tar medlemmarna dock inte berättelserna om Tor, Oden och co. bokstavligen.

“Vi ser historierna som poetiske metaforer och en manifestation av naturkrafterna och det mänskliga psyket”, förklarar ledaren Hilmar Örn Hilmarsson till tidningen The Guardian.

Island är inte unikt

Nyare religionsforskning visar också på att valet av gudar och myter i stort sett är likgiltigt för att en religion ska tjäna sitt syfte.

För några år sedan bestämde sig ett stort forskarteam att för hitta förklaringen till varför människor världen över åsidosätter evolutionsbiologisk logik och tillsluter sig en religion.

Undersökningen visade att religionen – oavsett ramberättelse – fick ordning på de gryende samhällena och gallrade bort parasiter och snyltare:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: