NB_u24 Apple

Apple tar upp kampen mot Spotify och Wimp

Datorjätten Apple lanserar en ny tjänst som ska ersätta iTunes. Apple Music blir en direkt konkurrent till strömningstjänster som Spotify.

11 juni 2015 av Babak Arvanaghi

Apple har precis lanserat en ny musiktjänst – Apple Music. Företagets vd, Tim Cook, presenterade tidigare i veckan den nya tjänsten på utvecklingskonferensen World Wide Developer Conference.

Tjänsten är en strömningstjänst som ska ta upp kampen mot till exempel Spotify, som Apples iTunes inte har kunnat mäta sig med. Tjänsten erbjuder strömning av hela det tillgängliga musikbiblioteket på iTunes. Den innehåller även en radiostation kallad Beat One och en plattform kallad Connect som gör det möjligt för artister att komma närmare sin publik.

Apple har allierat sig med några av dagens största artister för att få ut sitt budskap.

Utöver att inkorporeras i Appleprodukter kommer Apple Music också göras tillgänglig på Android och PC. Tjänsten lanseras 30 juni.

Repliker och strofer blir data

Rent tekniskt är strömning en ström av data från en server som levereras antingen via en kabel eller radiovågor till en dekoder (en apparat, en app eller ett insticksprogram i din webbläsare), som ombildar och spelar upp dessa data.

Dekodern – eller spelaren – hämtar och ombildar avsiktligt data lite snabbare än vad den spelar upp musiken eller filmen. Informationen sparas i en så kallad buffert som ser till att uppspelningen inte avbryts även om det uppstår förseningar i dataströmmen.

Tekniska framsteg skapar strömningsframgång

Framförallt filmer och tv-serier är mycket datatunga och för några få år sedan skulle det varit omöjligt att se en Hollywoodfilm i HD på en vanlig dator, på grund av att användarens modem helt enkel inte skulle klarat av att överföra tillräckligt med data snabbt nog.

När 64k-modemet introducerades 1986 överförde det således 64?000 bit per sekund via kabel. Som jämförelse kommer en modern 4G-mobiltelefon inom kort trådlöst kunna hämta 1?000?000?000 bit per sekund.

Men i framtiden blir hastigheten ännu högre. Tillsammans med mer avancerade datorer kan tekniken bidra till att ge oss evigt liv.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: