nb_u15 Spotify

Apple redo att ta upp kampen mot Spotify

Ett stort kliv inom bredbandshastighet har banat väg för prenumerationsbaserade strömningstjänster som Spotify och Netflix. Nu gör Apple och flera andra sig redo för att göra entré på marknaden.

9 april 2015 av Carsten Nymann

Film, tv och inte minst musik flyter i form av ettor och nollor i en stadig ström in i våra mobiltelefoner. Inte minst tack vare den svenska tjänsten Spotify.

Den så kallade strömningstekniken där användaren via en prenumeration ser film och lyssnar på musik online har konkurrerat ut både dvd:er, cd:ar och nedladdningar.

Apple vill in på marknaden

Nu gör bland annat teknikjätten Apple sig redo att konkurrera ut Spotify från musikälskarnas iPhones genom att lansera amerikanernas egen tjänst Beats.

Beats är utvecklad av musikern och producenten Dr. Dre, och experter förväntar att tjänsten inom kort kommer byggas in i Apples operativsystem iOS.

Läs mer om trådlös teknik

Repliker och strofer blir till data

Rent tekniskt är strömning en dataström från en server som levereras antingen via kabel eller radiovågor till en dekoder (en apparat, en app eller ett insticksprogram i din webbläsare), som ombildar och spelar upp data.

Dekodern – eller spelaren – hämtar och ombildar avsiktligen data en smula snabbare än den spelar upp musiken eller filmen.

Informationen sparas i en så kallad buffert, som säkrar att uppspelningen inte avbryts, även om det uppstår förseningar i dataströmmen.

Tekniskt framsteg skapar strömningssuccé

Framförallt film och tv-serier är mycket datatunga, och för några få år sedan var det omöjligt att se en Hollywoodfilm i HD på en vanlig dator, för användarens modem kunde helt enkelt inte överföra tillräckligt mycket data snabbt nog.

När 64k-modemet introducerades 1986 överförde det alltså 64?000 bit per sekund via kabel. Som jämförelse kommer en modern 4G-mobiltelefon inom kort trådlöst kunna hämta 1?000?000?000 bit per sekund.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: