Flute

Hur har tvärflöjten kommit till?

Tvärflöjten har varit känd sedan 800-talet f Kr, men i början användes för att signalera snarare än för att spela musik.

8 april 2010

De äldsta tvärflöjterna är från 800-talet f Kr, då flöjten var utbredd i Kina och Japan. De första enkla tvärflöjterna av trä eller ben var underlägsna blockflöjter och användes nog mest till signalering.

I Europa användes tvärflöjten fram till 1600-talet i synnerhet inom militären. Landsknektar spelade på så kallade schweizerpipor – små gälla tvärflöjter.

Tvärflöjten genomgick under 1600- och 1700-talen en rad förändringar. Bland annat förbättrades klangen och tonhöjden genom att man utvidgade anblåsningshålet och delade instrumentet i tre, fyra delar, som var och en hade en eller flera klaffar. Därmed blev tvärflöjten ett mer avancerat och flexibelt instrument med möjlighet till fler toner.

Fram till 1800-talets mitt var tonernas renhet inte så bra, och först då den tyske instrumentmakaren Theobald Böhm 1847 byggde en cylindrisk tvärflöjt med hål som hanterades med hjälp av hävarmar och klaffar blev ljudet renare och kraftigare.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: